Zavařujeme aneb léto ve sklenici

Už naše babičky zavařovaly celkem běžně každé léto. A věděly proč. V zimě, kdy bylo potravin méně, stačilo zajít do sklepa a přinést skleničku slaďoučké marmelády nebo kompotu. Na chleba, na palačinky, do jogurtu. V mžiku bylo jídlo pestřejší.

Jaké ovoce můžeme zavařovat:

  • jablka
  • hrušky
  • švestky
  • broskve
  • třešně
  • meruňky
  • ostružiny

Jaký je rozdíl mezi konzervováním a zavařováním

Zavařování – ovoce se vloží přímo do sklenice a zahřívá se v uzavřeném hrnci nebo troubě

Konzervování – ovoce se nejprve uvaří a až poté  se vkládá do sklenic

jahody

Čisté sklenice

Na zavařování si pořiďte šroubovací sklenice. Před použitím musí být zcela čisté. Můžete je vyvařit nebo i vypláchnout alkoholem, například ovocnou pálenkou nebo rumem.

Tip: alkohol umí zlepšit trvanlivost zavařeniny

Jak vyladit k dokonalosti švestkový džem

Švestky posypte cukrem a nechte je přes noc odležet. K okyselení nepoužívejte kyselinu citronovou, ale pouze šťávu z čerstvého citronu. Výborná kombinace je švestka s vanilkou. Z pravého vanilkového lusku vydlabejte semínka a přimíchejte ke švestkám. Rázem tak povýšíte výslednou chuť o stupeň výš. 

meruňky

Trpělivost

Můžete mít sebelepší ingredience, dokonale vymyté sklenice, ale pokud během zavařování neustále někam odbíháte, může se stát, že výsledné dílo připálíte a veškerá snaha přijde vniveč. Proto si vyhraďte dostatek času a zavařujte s trpělivostí. Vše se vám vrátí, až si během chmurných dnů naberete lžičku té nejlepší marmelády. 

Jahodový džem

Potřebujete:

  • 1kg jahod
  • 500g cukru
  • šťáva z 1 citronu

Postup: jahody očistěte a pokrájejte na menší kousky. Nasypte je do kastrolu a zasypte cukrem. Jemně promíchejte. Kastrol přiklopte poklicí a dejte uležet přes noc do lednice. Ráno je rozmixujte a dejte vařit. Během vaření sbírejte pěnu. Objem by se měl zredukovat zhruba na polovinu. Přidejte citronovou šťávu a vařte dokud džem nezhoustne. Ještě horký ho nalijte do vyvařených sklenic, uzavřete a obraťte dnem vzhůru. Po 10 minutách skleničky obraťte a nechte na lince vystydnout. Džem vydrží 1 rok. Dobrou chuť.